Domácí tlačenka

21.02.2019

Věřím, že mne nesleduje nikdo, kdo by se bál živočišných tuků a cholesterolu, a pokud náhodou ano, tak se strachem pryč, přečtěte si třeba tento nebo tento článek a popřemýšlejte o tom, jestli to s těmi tuky náhodou není trochu jinak :-). Jinak o problematice tuků jindy, vrhneme se na domácí tlačenku podle receptu mé maminky, která prostě nemá konkurenci :-).

Co budete potřebovat:

  • 3 vepřová srdce
  • 3 vepřové jazyky
  • 0,7 kg vepřových jater
  • 1/2 vepřové hlavy
  • 6 vepřových ledvin
  • 2-3 vepřové packy
  • 0,5 kg vepřové kůže
  • volitelně: 1-2 vepřové sleziny

Všechny výše zmíněné suroviny uvaříme pospolu v velkém hrnci (lze i v pomalém hrnci), vaříme se solí, bobkovým listem, celým pepřem, celým novým kořením, po uvaření koření vyndáme.

Po uvaření vyndáme vitřnosti, které nakrájíme na kousky a z vepřové hlavy a pacek obereme maso, které nakrájíme také. Kůže umeleme na masové strojku.

Pokrájené vnitřnosti, maso a namleté kůže smícháme, zalijeme vývarem, který nám po uvaření zbyl a vše přivedeme k varu, ochutíme - sůl, mletý pepř, mleté nové koření a majoránka, utřený česnek - dle chuti.

Po ochucení plníme do tlačenkových střívek, která seženeme v jakékoliv drogerii (dlé střívko zavážeme provázkem, naběračkou  plníme a druhý konec opět zavážeme provázkem. Naplněná střívka necháme rozložená na plechu a necháme je vychladnout, ještě za mírného tepla střívka na pár místech propíchneme špendlíkem.

Tlačenku krájíme až po úplném vystydnutí, aby nám dobře držela :-).