GAPS: Druhá fáze úvodní diety

06.04.2019

Pokud nevíte, co je terapeutická dieta GAPS a proč ji držíme, přečtěte si nejdříve tento článek, kdy jsem vše sepsala.

Naposledy jsem vám přiblížila naši první fázi úvodní diety a teď nastal čas na sepsání fáze druhé, která byla o dost delší, než první.

V první řadě by bylo asi vhodné zmínit, že GAPS se skládá z úvodní a plné diety, úvodní dieta obsahuje šest fází, které jsou různě dlouhé. V každé fázi se zařazují určité potraviny, cílem je, mimo postupného hojení střeva a optimalizace střevního mikrobiomu, sledovat, jak dané potraviny tolerujete a v případě, že je vše v pořádku, jste o krok blíž do další fáze, je to vlastně známka toho, že střevo se hojí dobře. Plná dieta se již dá aplikovat jako životní styl, podobá se lowcarb/paleo a je vlastně ještě pestřejší - mohou se například luštěniny a oproti lowcarb libovolné ovoce, ale o plné dietě jindy, v té ještě nejsme :-). O všech fázích GAPS si můžete přečíst zde: https://www.janadellplotnarkova.cz/gaps-dieta/uvodni-dieta/.

Druhá fáze se doporučuje držet alespoň měsíc, protože je nejvíce léčivá, samozřejmě, že pokud je nějaký problém se zařazením nějaké potraviny, je potřeba ji prodloužit, dokud problém neodezní. I druhá fáze je založena především na konzumaci masových a masokostních vývarů s masem, vnitřnostmi, zeleninou, před každým jídlem musí být vždy probiotická složka, stejně jako ve fázi první - u nás šťáva z kyselého zelí nebo řepný kvas (domácí!). Dále se v této fázi zařazuje postupně, pomalu a opatrně - syrový vaječný žloutek, pokud jej dobře tolerujete (tzn., že zvládnete cca 8 syrových žloutků za den bez jakýchkoliv trávicích či jiných obtíží), můžete zařadit celé vejce (bílek vařený, žloutek naměkko. Dále se zařazuje dušené maso, dušená zelenina, fermentovaný losos gravlax (doma udělaný!) a přepuštěné máslo Ghí. U každé zařazované potraviny platí, že musí být v nejvyšší možné kvalitě a zařazuje se od opravdu MALÉHO množství, postupně se přidává a sledují se případné reakce, trávicí obtíže, stolice,... Také se každé ráno konzumuje olej z tresčích jater - mňamka :-)!

U Davida vše proběhlo v pořádku, druhou fázi držel měsíc a potom přešel do fáze třetí, o které vám napíši příště. Já jsem si ve druhé fázi pobyla měsíce dva. První fází jsem si prošla hladce obratce, až jsem se sama divila a po cca týdnu na druhé mne čekal můj první die off, ke kterému dle mého vedlo i hodně stresové období, kdy mi v krátkém časovém úseku zemřeli dva blízcí lidé. Co vám budu povídat, takhle zle mi dlouho nebylo, neskuteně mě bolela hlava, chtělo se mi zvracet, jenže jsem  měla asi 30 hodin v kuse průjem, takže jsem ani neměla co, neměla jsem chuť k jídlu, vadilo mi světlo, hluk,..Die off naštěstí trval jen zhruba den, ale vrátil mne  o krok zpátky, a tak jsem si zařazováním žloutku musela projít od začátku a pomaleji. Měla jsem z veškerého nového zařazování najednou dost velký respekt, takže jsem postupovala opravdu dost pomalu a vnímala své tělo. Takhle napojená sama na sebe jsem nebyla ještě nikdy. Nakonec ale vše dobře dopadlo a už jsem s Davidem pomalu ve třetí fázi :-).

Opět je důležité zmínit, že NESMÍTE MÍT HLAD, to prostě na GAPS neexistuje, je potřeba poslouchat své tělo a dodávat mu živiny, opravujete, uzdravujete, regenerujete, takže je potřeba hodně energie a tuku především!

Ještě chci zmínit, co se u nás po fyzické či psychické stránce změnilo. 

Na pohádky, že je vše pouze o kaloriích, nevěřím už dávno, ale teď ještě o milion procent víc. David má historicky odjakživa problém přibrat i přesto, že snědl celou sklenici Ghí denně a 5000 kcal, díky Gaps, stolici a díky konzultacím s Janou jsme dospěli k závěru, že špatně tráví tuky, takže jsme mu museli nasadit trávicí enzymy , u kterých již pomalu snižujeme množství a světe div se, David má 3kg nahoře a paradoxně menší hlad, tudíž i nižší příjem, než dříve. Protože naše střevo a mikrobiota rozhoduje o tom, jak ty naše slavné kcal vstřebáme  a co z nich využijeme, tak nebuďme povrchní a krátkozrací :-), zdraví se na kcal přepočítat nedá!

U mne začala nastávat změna především psychická, protože není tajemstvím, že mikrobiom ovlivňuje mozek nervovou, endokrinní, metabolickou i imunologickou cestou. Začala jsem na povrch vytahovat historicky ty největší s*ačky, které jsem si začala více a více vybavovat z podvědomí. Školka, škola, rodina, očekávání druhých, tlačení do věcí, které jsem nikdy nechtěla, předešlé vztahy, poruchy příjmu potravy, snaha zavděčit se někomu,.. Uzavírám v sobě neuzavřené, řeším v sobě nevyřešené, odpouštím si neodpuštěné. Zavírám některé dveře a otevírám nové. Dospělo to do fáze, že jsem ukončila školu, pracujeme s Davidem a našimi přáteli na nové značce a novém projektu, jsem najednou kreativní, zažívám flow a cítím se tak lehká :-). Ještě nejsem u konce, některé věci jsou dost hluboko, takže se teď snažím proniknout do světa jógy a meditací a chci se ještě více napojit a poslouchat své tělo.



Myslím, že už nemám co dodat, pokračování příště :-).