GAPS: Proč ji držíme?

12.02.2019

Jak asi všichni víte, již dlouhodobě se já, můj přítel i má rodina stravujeme nízkosacharidově - paleo, nerada to škatulkuji, takže ve zkratce jíme jídla sestavená ze základních surovin s důrazem na jejich kvalitu, nejíme žádné zpracované potravinářské produkty, nejíme cukr ani jeho alternativy - pouze ten z ovoce a naše strava obsahuje nižší zastoupení sacharidů a vyšší zastoupení tuků, ale o tom jindy.

S Davidem máme teď trochu jiný stravovací ,,protokol", který vám tu dnes přiblížím a vysvětlím, proč jsme se do GAPS diety pustili.

Ano, aktuálně se stravujeme podle GAPS - terapeutické diety, v překladu Gut And Psychology Syndrome. Tato dieta vychází z více než sto let staré SCD diety. Při této dietě dochází k zahojení střeva, optimalizaci mikrobiomu, používá se i při léčbě autoimunitních onemocnění, ale také poruch autistického spektra či depresivních stavů. Za GAPS stojí doktorka Natasha Campbell-McBride, která je moderní medicínou, obhájci pilulek a koblih samozřejmě označována za šarlatánku, a kdyby žila v ČR, pravděpodobně by ji už na hlavě přistál bludný balvan, nicméně pokud se člověk zajímá o tělo jako celek a také o to, jak moc souvisí naše zdraví se stavem našeho střeva a osazenstvem (mikrobiotou) v něm, vše do sebe začne zapadat.

V dešním toxickém světě, éře hormonální antikoncepce, antibiotik, konzumace UZPP je poškozený mikrobiom vlastně na denním pořádku i přesto, že to (zatím) nemusíme vnímat, nicméně vše, co do našeho těla dostaneme a nebo nedostaneme náš mikrobiom ovlivňuje a bylo by nezodpovědné si myslet, že ne. Stav našeho střeva je ovlivňován nejen stravou, stresem, toxickým prostředím - chemické čistící prostředky, kosmetika, dále také všemi léky, co jsme kdy brali, vše se od našeho dětství sčítá. A bohužel nejen od dětství, protože v prenatálním období jsme ovlivňováni matkou - její stravou, léky, životním stylem, o stav naší mikrobioty rozhoduje také to, zda jsme přišli na svět přirozenou cestou, jak dlouho jsme byli kojeni, očkování a vůbec vše, na co si vzpomenete.

Pokud není v pořádku střevo, v těle to dělá neplechu, což nemusíme vnímat hned, ale až za několik desítek let. Náš mkrobiom ovlivňuje mozek prostřednictvím několika mechanismů a to nervovou, endokrinní, metabolickou a imunologickou cestou, v poškozeném střevě začínájí všechny autoimunitní onemocnění, alergie, úzkosti,..

Proč dietu držíme, když nemáme autoimunitní onemocnění ani jiné problémy? Důvod je naprosto racionální. Pomalu, ale jistě, se připravujeme na to, že budeme chtít být tři, čtyři, pět,.. a plánujeme pro zdraví našich dětí udělat maximální maximum. Jejich zdraví je již teď naše zodpovědnost a naše rozhodnutí (hlavně mé, jako budoucí matky) už před početím mají extrémní vliv na budoucí dítě. Zodpovědnost nebereme na lehkou váhu, ZODPOVĚDNOST ZA ZDRAVÍ SVÉ A SVÝCH DĚTÍ BEREME JAKO ABSOLUTNÍ POVINNOST. A mám snad tedy nějaké zdravotní problémy? Nyní ne. Veškeré moje zdravotní problémy vymizely s přechodem na stravu bez cukru - chronické migrenózní záchvaty, opakované záněty šlach a žil, chronický zánět močového měchýře i časté angíny. ALE! Za prvních 16 let svého života jsem spolykala tolik antibiotik, že to ani není hezké, byla jsem kojena pouze 3 měsíce, nepřišla jsem na svět přirozenou cestou, pár měsíců jsem užívala HA (v 16 letech), protože jsem ještě nevěděla, jaké je to svinstvo. Ve 14 letech mi vzali slepák (jen tak, mimochodem, byl zdravý, ale když už na něj měli podezření a otevřeli mne, tak ho rovnou vzali) a následující rok po operaci byl zdravotně absolutně tím nejhorším, snad ani týden v roce jsem nebyla zdravá (v tuto dobu jsem se již ze zoufalství začala zajímat o stravu.) A všechny tyto výše vyjmenované vymoženosti a záležtosti měly vliv na mou mikrobiotu,a proto i když teď žádné problémy nevnímám, nepociťuji, rozhodně si uvědomuji, že mé tělo dostávalo spoustu let brutální záhul a mou POVINNOSTÍ budoucí matky je, dát ho co nejvíce dokupy, jinak si v žádném případě nedovolím otěhotnět.

GAPS dieta NENÍ životním stylem, je dietou TERAPEUTICKOU a je na určitý čas, skládá se z několika fází, které na sebe smysluplně a racionálně navazují, cílem je, jak jsem již zmínila, optimalizace střevního mikrobiomu a celkové zdraví střeva. Tato dieta je velmi náročná, protože neexistují výjimky, z tohoto rozjetého vlaku se prostě neskáče. GAPS je běh na dlouhou trať, samozřejmě vždy záleží na výchozím stavu daného člověka.

Rozhodně nejsem člověk, který o GAPS ví tolik, aby ohledně této diety mohl radit druhým, sama jsem se obráttila na odborníka - Janu Dell-Plotnárkovou, která je certifikovanou GAPS terapeutkou - www.janadellplotnarkova.cz, dále doporučuji knihu - GAPS - Gut and Psychology Syndrome, ve Slovenštině Syndrom trávenia a psychologie.

To je pro úvod vše a určitě vás budu informovat o našem průběhu.