Jakou zeleninu si vybírat v zimě?

10.03.2019

Při sestavování jídelníčku bychom měli pamatovat na několik důležitých bodů

  • Základní suroviny, ne ultrazpracované potravinářské produkty
  • Kvalita
  • Lokálnost
  • Sezónnost


Podíváme se na to, jaké ideálně vybírat zeleninu, abychom v co největší míře splnily výše zmíněné body.

V zimě se nám výběr zeleniny zmenšuje, z čeho ideálně vybírat? Jelikož v zimě, až na výjimky zeleninu přirozeně nesklízíme, je nám k dispozici především zelenina uskladněná. Jak ale všichni víme, dlouhodobě uskladnit se nechají pouze nějaké druhy. Jaké to jsou a v zimě by měly v jídelníčku převažovat?

  • Růžičková kapusta, kterou i nyní máme na zahradě a když ji potřebujeme, tak si růžičky sklidíme, velmi dobře snáší mráz.
  • Kapusta hlávková vydrží mráz taktéž.
  • Celer bulvový je lehce skladovatelný, sklep je pro jeho skladování ideálním místem. Doporučuje se skladovat jej v písku.
  • Mrkev lze také uskladnit po dobu celého roku, také v písku jako celer.
  • Dýně ať už máslové či Hokkaido nám v ve špajzu vydrží také do zimy.
  • Cibuli skladujeme na půdě - tma a chlad jsou pro uskladnění důležité.
  • Česnek skladujeme stejně jako cibuli.
  • Červenou řepu skladujeme také v písku na chladném místě.


    Rozhodně bychom neměli zapomenout na zeleninu kysanou, pickles, která funguje jako skvělé probiotikum a střeva vám za ni rozhodně poděkují. Ke kvašení potřebujeme pouze zeleninu, vodu, sůl, případně kmín a sklenici.