V hlavní roli medvědí česnek

09.05.2019

Všichni jste jistě zaznamenali, že sezóna medvědího česneku vrcholí. Pokud se na něj vydáte, natrhejte si pro své potřeby a zbytečně neničte lokalitu udupáváním či rvaním ze země i s kořeny. Vždy z rostlinky otrhněte jen vyvinuté lístky, ne celou, aby mohla zase dorůstat. Česnek můzete využít do polévek, pesta, na výrobu tinktury či dochucování pokrmů.

Pokud se na něj vydáte, mám pro vás hned dva recepty, kde medvědí česnek můžete použít a nebudete litovat!


1) Semínkové krekry s pomazánkou z medvědího česneku


Na krekry potřebujeme: 

  • 35g chia semínek
  • 80g lněných semínek
  • 40g lískových ořechů
  • 30g dýňových semínek
  • 1/2 ČL soli, pepř, 1/2 ČL kmínu 
  •  200g tučného tvarohu
  • 2 uvařená vejce
  • 2 hrsti lístků medvědího česneku
  • sůl, pepř 
  • 200g tučného tvarohu
  • 2 uvařená vejce
  • 2 hrsti lístků medvědího česneku
  • sůl, pepř 

Lněná semínka a lískové ořechy si umeleme najemno, smícháme s chia semínky a zalijeme tuto směs semínek vodou (200-250ml, radši méně a postupně dolívat), necháme odstát po dobu cca 15minut, semínka nám začnou boptnat a tvořit tužší kašovitou hmotu, mezitím vodu můžeme dolívat pro dosáhnutí konzistence (tužší, kašovitá). Nakonec do směsi přidáme sůl, pepř, kmín a dýňová semínka (celá či lehce nadrcená). Finální směs rozetřeme po celém plechu vystlaným pečícím papírem, aby výška těsta byla cca 0,3-0,5 cm. Pečeme v rozehřáté troubě po dobu 20 minut na 190 stupňů. Po vyndání a vychladnutí nalámeme krekry libovolné velikosti (pro pravidelnější tvary použijte nůž).

Na pomazánku si do stolního mixéru dáme:

  • 200g tučného tvarohu
  • 2 uvařená vejce
  • 2 hrsti medvědího česneku
  • sůl, pepř

Vše spolu umixujeme a máme hotovo.



2) Pesto s mědvědím česnekem


Budeme potřebovat:

  • 150ml olivového oleje
  • 80g kešu
  • 50g makadamů
  • 3 plné hrsti medvědího čeneku
  • sůl dle chuti

Skladujeme v lednici, pesto vydrží díky tuku několik týdnů a chutná stále stejně skvěle. Pokud byste chtěli řidší strukturu, přidejte olivový olej.

Olej, ořechy i medvědí česnek dáme do mixéru. Mixujeme a mixujeme, až umixujeme hladkou hmotu bez hrudek. Sůl přidáváme až naposled a průběžně chutnáme, přesný poměr soli nemám.